Excite

Koffieverslaving genetisch bepaald

Baal je er soms ook zo van dat je geen dag doorkomt zonder koffie? Laat het los, want je kunt er niets aan doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een koffieverslaving gedeeltelijk te wijten is aan je genen!

Twee genen blijken een grote invloed hebben op de hoeveelheid koffie die je drinkt. Die twee genen zijn bovendien betrokken bij de afbraak van cafeïne in je lever. De onderzoekers denken met hun onderzoek een antwoord te hebben gevonden op de vraag waarom de een meer drinkt dan de ander. Ook de vraag waarom de een beter tegen koffie kan dan de ander is nu beantwoord. Beide antwoorden hebben meer met de lever te maken dan met de hersenen; des te sneller je lever cafeïne af kan breken, des te meer je er meestal van drinkt en des te beter je er tegen kunt.

De resultaten van het onderzoek zijn niet helemaal nieuw; eerder werd er al een onderzoek uitgevoerd met tweelingen, waaruit de genetische bepaling bleek. Maar welke genen uiteindelijk de sleutel vormden tot het koffie-drinkgedrag, is nu pas duidelijk geworden. Het gaat om CYP1A2 en AHR.

Deze genen zijn bij iedereen aanwezig, maar bij de en zijn ze actiever dan bij de ander. Des te actiever deze genen, des te meer koffie je drinkt. Het verschil kan oplopen tot 40 milligram cafeïne per dag.

Afbeelding: Flickr account christian.senger

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020