Excite

Koninklijk schrijftafeltje bij kringloopwinkel

In december werd het tafeltje door iemand aangeboden, waarschijnlijk niet wetend waar het vandaan kwam. Taxateur Jeroen Prins heeft het schrijftafeltje onderzocht en kwam erachter dat in het hout van de laatjes een stempel van Paleis Soestdijk staat. Dit duidt erop dat schrijftafeltje authentiek is, volgens de taxateur. Vanaf de achttiende eeuw is het al gebruikelijk dat koningshuizen stempels aanbrengen op meubels, zodat de herkomst altijd te herleiden is.

Het schrijftafeltje is natuurlijk zeer bijzonder omdat het uit de collectie van koningin Juliana en prins Bernhard komt, maar het tafeltje op zich is niet zeldzaam. Een schatting van taxateur Prins is dat het tafeltje ongeveer honderd jaar oud is en maar een paar honderd euro waard. Door de koninklijke stempels is het echter een stuk meer waard.

De kringloopwinkel Het Goed weet niet welke weg het schrijftafeltje afgelegd heeft om uiteindelijk in Lelystad uit te komen. Ook is onbekend hoe het tafeltje paleis Soestdijk verlaten heeft, omdat het al sinds eind 2004 leeg staat. 'Mogelijk is het tafeltje een tijd geleden al weggegeven aan een medewerker van het paleis', vermoed een woordvoerster van de kringloopwinkel.

Iedereen die wil kan het schrijftafeltje de rest van de maand nog gaan bekijken in de winkel, daarna zal er een veiling komen zodat mensen op het tafeltje uit paleis Soestdijk kunnen bieden. Het is vaker voorgekomen dat er bijzondere dingen opduiken bij kringloopwinkels. Voor wie benieuwd is of hij zelf ook iets bijzonders in huis heeft, organiseert Het Goed af en toe taxatiedagen in de winkels.

Afbeelding: Flickr, ednl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020