Excite

De oorzaken van een koortslip

Een koortslip is erg vervelend. Het is immers geen mooi gezicht is, zo'n ontstoken plekje in je gezicht. Helaas is het zo dat de koortslip voor de rest van je leven terug blijft keren. Eenmaal besmet, dan kom je nooit meer van het virus af. Met enige regelmaat zul je dus even niet kunnen zoenen.

Virus van de koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door een virus, het zogenaamde herpes simplexvirus. Dit virus veroorzaakt op zijn tijd een infectie bij de mond, neus of op de lippen. Als je eenmaal het herpesvirus hebt opgelopen, blijft het virus levenslang achter in het ganglion van Gasser. Dit is een zenuw die buiten het bereik van ons afweersysteem ligt. Door uv-licht kan een aanval ontstaan. Het virus van de koortslip is zeer besmettelijk. Het is daarom onverstandig om met iemand te zoenen, of je mond te gebruiken tijdens de seks. Een koortslip kan namelijk gemakkelijk genitale herpes veroorzaken. Het virus kan overigens ook via handcontact worden overgebracht.

Symptomen van een koortslip

Een koortslip ontstaat vanuit een tintelend en branderig gevoel op de lippen. Dit is het begin van de infectie. Vervolgens zwelt de huid op en ontstaat er kleine blaasjes die pijnlijk kunnen zijn. Na enkele dagen gaan de blaasjes over in zweertjes die met een korstje zijn bedekt als ze uitdrogen. De koortslip gaat dan langzaam genezen. Gemiddeld duurt een de infectie 8 tot 12 dagen. Sommige mensen voelen zich ook slapjes als het koortslipvirus toeslaat.

Koortslip en baby's

Een koortslip is niet ernstig, maar kan voor pasgeboren baby's wel dodelijk zijn. Blijf dus uit de buurt van kleine kindjes als je last hebt van een koortslip en raak ze niet aan. Als je zwanger bent en je krijgt een koortslip, raadpleeg dan meteen de verloskundige.

Koortslip behandelen

Een koortslip blijft voor de rest van je leven terugkomen. Een echte behandeling is er niet. Vooralsnog moet je het doen met een beetje zinkzalf om te voorkomen dat de blaasjes ontstaan. Soms kan een antivirale zalf gebruikt worden om de infectie klein te houden. Blijf te allen tijde uit de zon. Direct zonlicht kan het virus aanwakkeren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019