Excite

Krentenbaard: huidprobleem bij kinderen

Jonge kindjes hebben er vaak last van: krentenbaard. Deze huidaandoening zorgt voor vervelende gele geïrriteerde plekjes op de huid. Vaak begint het met een klein droog plekje bij de neus of mond dat zich snel uitspreidt. Alle gele vlekjes samen zien er uit als een baard van krentjes, vandaar de benaming krentenbaard. De medische naam voor de huidaandoening is impetigo, impetigo vulgaris/contagiosa, of ook kinderzeer.

Is een krentenbaard ernstig?

Krentenbaard is een aandoening die veel voorkomt bij kinderen tot ongeveer twaalf jaar. Het is gelukkig niet ernstig, maar omdat de huid openligt, is de patiënt vatbaar voor andere soorten infecties.

Krentenbaard is bovendien zeer besmettelijk. Via de handen verspreidt de infectie zich vaak snel naar grotere plekken over het hele lichaam. Kinderen krabben en peuteren vaak aan de besmette blaasjes, waardoor de bacteriën overal terechtkomen.

Hygiëne is daarom enorm belangrijk bij het voorkomen van verdere verspreiding over het lichaam. Daarnaast is het natuurlijk vanaf de eerste symptomen van belang om snel tot behandelen over te gaan.

Behandeling krentenbaard

Een goede hygiëne en niet krabben aan de jeukende huid is de beste manier om de verspreiding van krentenbaard tegen te gaan. Soms kan zinkzalf helpen om de korstjes uit te drogen. Hiermee lost krentenbaard zich vanzelf op.

In veel gevallen zal de huisarts een antibioticazalf voorschrijven die op de krentenbaard moet worden aangebracht. Omdat antibiotica het best werkt op de open wonden, zul je eerst met een washandje de krentenbaard moeten scrubben.

Na behandeling met de zalf is het besmettingsgevaar binnen twee dagen geweken. Bij zeldzamere vormen van krentenbaard, of krentenbaard waarbij de voetzolen of andere eeltachtige huid is aangetast, is over het algemeen een ander soort zalf nodig. In extreme gevallen krijgt de patiënt een pillenkuur.

Kind met krentenbaard

Kinderen hebben extra zorg nodig als ze last van krentenbaard hebben. Behalve de medische behandeling kun je nog een aantal maatregelen nemen om het besmettingsgevaar klein te houden en het comfort van je kindje te vergroten.

Was regelmatig de handen en knip de nagels in je gezin kort. Zorg dat je kind zich en zijn of haar handen meerdere keren per dag wast. Laat hem of haar altijd een eigen handdoek gebruiken. Ontsmet oppervlakten in je huis goed: denk aan trapleuningen en deurklinken. Informeer ook de school en de opvang dat er extra op de hygiëne gelet moet worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018