Excite

Zo kom je van kriebelhoest af

Kriebelhoest is niet heel pijnlijk, maar wel heel erg vervelend. Het houdt je wakker, is lastig met eten en kan soms heel lang doorzeuren. Tenzij je actie onderneemt, want er is wel degelijk iets te doen aan deze nare vorm van hoest. En zelfs voorkomen is mogelijk, als je bereid bent een paar stappen verder te gaan.

Kriebelhoest: irritant!

Kriebelhoest is irritant voor jou, maar ook voor je lijf. Normaal gesproken gaat hoesten gepaard met slijm dat weggewerkt moet worden. Kriebelhoest ontstaat echter door andere oorzaken, denk aan een verblijf in een stoffige ruimte. Door steeds te hoesten, raken de slijmvliezen geïrriteerd, iets dat een naar gevoel op kan leveren. Als je niets aan de omstandigheden doet, beland je uiteindelijk in een visuele cirkel, waarbij je steeds last hebt van kriebelhoest.

Eerste hulp bij kriebelhoest

De eerste hulp bij kriebelhoest bestaat uit het verzachten van de keel. Dit kun je doen door op honingdropjes te zuigen en door gezond te eten. Ook wat hoestsiroop of thee met honing kunnen heilzaam zijn. Blijf voorlopig even uit de buurt van heel koude dingen; die kunnen tot meer irritatie leiden. Eventueel kun je bij de drogist wat middeltjes tegen kriebelhoest halen.

De oorzaak wegnemen

Met die eerste hulp ben je er nog niet; je moet ook de oorzaak wegnemen. Wordt de hoest veroorzaakt door een stoffige ruimte? Dan is het tijd om ergens anders heen te gaan, of eens flink schoon te maken. Heb je last van airconditioning op je werk? Geef het aan en probeer een andere plek te regelen. Ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen in de lucht? Houd daar dan rekening mee.

Stoppen met roken

Kriebelhoest kan ook veroorzaakt worden door iets dat je helemaal zelf in de hand hebt: roken. Veel rokers hebben wat een 'rokerskuchje' genoemd wordt. In feite is dat niets anders dan kriebelhoest. Dit rokerskuchje kan verzacht worden met bovenstaande middelen, maar een oplossing dient zich pas aan als je stopt met roken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020