Excite

Kwaliteit goedkope zonnebrillen niet om over naar huis te schrijven

Het is hartje zomer en de koperen ploert heeft ons al heel wat dagen getrakteerd op zonnestralen. Je ziet bijna iedereen dan ook met een zonnebril op over straat lopen. De meeste van die zonnebrillen komen echter van de markt of de drogist en zijn derhalve niet van de beste kwaliteit. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar toch is het mogelijk dat je van een goedkope zonnebril hoofdpijn krijgt.

Dat stelt de Britse consumentenorganisatie WHICH?. Deze Engelse versie van de consumentenbond onderzocht 18 paar zonnebrillen die voor onder de tien euro waren verkocht. De getinte brillen werden aangeschaft bij winkels als Tesco, Asda, Primark en New Look.

De resultaten waren niet om over naar huis te schrijven. Een van de brillen verboog het licht zodanig, dat een gebruiker dubbel kan zien of zelfs hoofdpijn kan krijgen. Een aantal andere brillen hadden lenzen die elk een andere hoeveelheid licht doorlieten, wat astigmatisme (de bekende cilinder in de ogen) kan verergeren.

Alle bedrijven gaven aan dat hun brillen netjes getest worden, een drietal wil zelfs stappen ondernemen tegen WHICH?. Overigens zijn de gevonden afwijkingen niet kwalijk voor de ogen op de langere termijn, maar ze kunnen wel voor ongemak zorgen. Wil je echt zeker weten dat je een goede zonnebril koopt, ga dan langs bij de opticien.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021