Excite

Kwart zwangere vrouwen krijgt geen optimale prenatale zorg

  • © Getty Images
Bijna 25 procent van de zwangere vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap niet voldoende prenatale zorg, zo blijkt uit onderzoek van Esther Feijen-de Jong van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Die vrouwen starten niet op tijd met prenatale zorg of krijgen minder consulten in de eerstelijns verloskundige praktijk dan is voorgeschreven in de verloskundige richtlijnen.

Voor haar onderzoek volgde Feijen-de Jong 3070 vrouwen die bij de eerstelijns verloskundige startten met hun zorgtraject. Toen bleek dat bijna een kwart van de vrouwen te weinig gebruik maakt van de mogelijkheden die de verloskundige kan bieden. Het blijkt met name te gaan om vrouwen uit niet-Westerse landen, werkloze vrouwen, vrouwen met chronische ziekten of handicaps en vrouwen die geen foliumzuur slikten.

De huisarts blijkt zwangere vrouwen voor een groot deel bij te staan. Daarom vindt Feijen-de Jong het een goed idee als de rol van huisartsen verder versterkt wordt. Door bijvoorbeeld de zorg in de eerstelijn te coördineren, kan voorkomen dat er informatie over een zwangere verdwijnt en hoeven er niet meer interventies ingezet te worden dan medisch noodzakelijk is.

Volgens Feijen-de Jong kunnen verloskundigen en huisartsen bijvoorbeeld samenwerken als het gaat om gezamenlijke huisvesting, een gezamenlijke digitale omgeving en gezamenlijke richtlijnen. Andere voorstellen en conclusies zijn te lezen in het proefschrift waarop zij op 27 mei 2015 aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021