Excite

Je gezondheid en een lage bloeddruk

Je hoort vaak dat mensen die veel last van stress hebben een hoge bloeddruk hebben. Er zijn echter ook mensen die juist last hebben van een lage bloeddruk. Dan ligt de bloeddruk zo laag, dat het lichaam niet helemaal goed meer kan functioneren. Dat levert allerlei klachten op die je nog zieker kunnen maken.

Oorzaken van een lage bloeddruk

Hoewel een lage bloeddruk niet altijd een aanwijsbare oorzaak heeft, zijn er wel een aantal veelvoorkomende oorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld uitdroging, het drinken van veel alcohol, maag- en darmproblemen, een hartinfarct, een hartritmestoornis, een felle allergische reactie of bloedverlies. Ook kan het gebruik van bepaalde medicijnen de bloeddruk verlagen. Wel wordt dit vaak op de verpakking aangegeven.

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen die aangeven dat je last hebt van een lage bloeddruk. Voel je je bijvoorbeeld ineens duizelig of licht in je hoofd en heb je het gevoel dat je flauw kunt vallen, of gebeurt dit ook daadwerkelijk? Dan kun je last hebben van een lage bloeddruk. Meestal gebeurt dit als het erg warm is of als je opstaat.

Behandelen

Zodra je flauw valt als gevolg van een lage bloeddruk, moet daarop eerst actie ondernomen worden. Het flauwvallen wordt veroorzaakt door een tekort aan bloed in de hersenen. Daarom is het belangrijk om dan de benen omhoog te houden. Voel je je duizelig, maar val je niet flauw, dan kun je dit zelf natuurlijk ook doen. Verder is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Die kan je bloeddruk meten en je eventueel van tips voorzien. Een medicijn is er niet; officieel is een lage bloeddruk geen ziekte.

Van hoge naar lage bloeddruk

Als je altijd last hebt van een hoge bloeddruk, dan wil dat niet zeggen dat je geen risico loopt op een lage bloeddruk. Vaak zorgen de medicijnen tegen hoge bloeddruk er namelijk voor dat de bloeddruk (te) laag wordt. Wees hier alert op en laat je bloeddruk regelmatig meten door de huisarts.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019