Excite

Sneller af van lage rugpijn

Veel mensen krijgen vroeg of laat een keer last van lage rugpijn. Deze pijn, ook wel spit genoemd, kan één keer voorkomen, maar kan ook regelmatig terug komen. Je kunt duidelijk voelen of je last hebt van lage rugpijn; dan zit de pijn echt helemaal onderin de rug, tussen de billen en onderste ribben.

Lage rugpijn door overbelasting

De meest voorkomende oorzaak van lage rugpijn is overbelasting. Denk aan het verkeerd of te zwaar tillen van dingen. Ook kan deze pijn veroorzaakt worden door het maken van een verkeerde beweging of een langdurige inspanning van de rugspieren. Dat kan al snel gebeuren, bijvoorbeeld als je zittend werk doet en niet op een goede stoel zit. Dan belast je ongemerkt je rug en als dat uren aanhoudt, kan dat uiteindelijk resulteren in een lage rugpijn.

Lage rugpijn verhelpen

Lage rugpijn is op zich niet een heel ernstige vorm van rugpijn; het kan verholpen worden. Bijvoorbeeld door regelmatig te bewegen. Hoewel bewegen pijnlijk is, zorgt het er toch voor dat de pijn eerder verdwijnt. Uiteraard is het wel belangrijk dat je tijdens het bewegen je rug een beetje ontziet. Kies dus liever voor zwemmen in plaats van gewicht heffen. Ook fietsen of wandelen - uiteraard beiden op rustig tempo - zijn goed. Probeer het zitten of liggen in één houding een beetje te vermijden, dat kan juist weer ergere klachten opleveren. Uiteraard is ook het tillen van zware dingen of snel bukken niet handig, probeer dat te voorkomen.

Warme douche tegen rugpijn

Net als veel andere pijnen, is ook lage rugpijn gebaat bij warmte. Neem dus bijvoorbeeld een lekkere warme douche, gebruik wat warm wordende spierbalsem of bezoek de sauna.

Niet overhaasten

Door warmte en beweging kan lage rugpijn snel verdwijnen. Let er wel op dat je daarna ook nog een beetje voorzichtig met je rug doet, anders is de kans groot dat de klachten weer snel terugkeren. Als je geen pijn meer hebt, werk dan wat extra aan je conditie en je houding. Dan voorkom je deze vorm van rugpijn ook in de toekomst.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020