Excite

Lange mensen minder kans op hartproblemen

  • © Getty Images
Lange mensen hebben een kleinere kans op het ontwikkelen van hartproblemen, zo blijkt uit onderzoek van Professor Sir Nilesh Samani van de British Heart Foundation en Cardiologieprofessor aan de universiteit van Leicester. Volgens hem is het al 60 jaar bekend dat er een verband is tussen lengte en de kans op hart- en vaatziekten. Het is echter niet helemaal duidelijk of die relatie te maken heeft met bijvoorbeeld voeding of socio-economische omstandigheden die bepalen hoe lang je wordt, of lengte in het algemeen.

Uit het onderzoek van Samani kwam naar voren dat des te kleiner je bent, des te groter de kans op hartproblemen is. Elke 6 centimeter die je langer bent, verkleint je kans op hartproblemen met ongeveer 13,5 procent. Iemand die 1 meter 70 is heeft bijvoorbeeld 30 procent meer kans op hartproblemen dan iemand die 1 meter 85 is.

Volgens Samani heeft lengte ook deels te maken met genetische factoren. Informatie over de lengte van iemand is opgeslagen in het DNA en het mooie van DNA is dat het niet gewijzigd kan worden door bijvoorbeeld een levensstijl of de omstandigheden waarin iemand opgroeit. Dat wil overigens natuurlijk niet zeggen dat mensen die langer zijn helemaal geen kans hebben op hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten zijn relatief complex en eerder is al aangetoond dat bijvoorbeeld roken en drinken ook invloed hebben op de kans om deze problemen te ontwikkelen. Dankzij dit onderzoek wordt meer dan eens duidelijk dat er heel veel factoren een rol spelen als het gaat om de kans om ziek te worden. Sommige factoren zijn erfelijk, andere factoren niet. Door verder onderzoek te verrichten en ook te kijken naar de genetische kant van het verhaal, wordt het mogelijk wel makkelijker om nieuwe manieren te ontdekken om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021