Excite

Lange vrouw heeft meer kans op kanker

Lange vrouwen lopen een grotere kans op het krijgen van tien verschillende soorten kanker. Dit hebben wetenschappers van de Universiteit van Oxford geconcludeerd op basis van een onderzoek onder één Britse miljoen vrouwen. De onderzoekers schrijven dat vrouwen die langer zijn dan 1,52 meter een groter risico lopen op kanker. En hoe langer vrouwen worden, des te groter wordt ook het risico. Het zou gaan om de volgende tien soorten kanker: huidkanker, nierkanker, darmkanker, borstkanker, leukemie, baarmoederkanker, rectale kanker, Non-Hodgkin Lymfoon en eierstokkanker.

Voor elke tien centimeter boven de 1,52 meter neemt de kans met zestien procent toe, zo schrijven de Oxford-academici in het journal The Lancet Oncology. Maar tegelijkertijd stellen zij dat lange vrouwen zich niet al te veel zorgen hoeven te maken, want de lichaamslengte heeft slechts voor een klein deel invloed op het risico op kanker. Er zijn ook andere factoren die een rol spelen, zoals gewicht, roken, drinken en dieet. Overigens lijkt de 'lengtewet' ook op te gaan voor mannen.

Het is nog onduidelijk waarom lange mensen een grotere kans hebben op tien soorten kanker. Mogelijk hebben chemische stoffen die de groei regelen ook invloed op het ontstaan van tumoren. Lange mensen maken meer cellen aan dus vergroten zij hun kans op mutaties. Daarmee zou er ook een verband kunnen bestaan tussen het groter worden van mensen en de verspreiding van kanker. Maar voor het staven van een dergelijke hypothese is veel meer onderzoek nodig.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021