Excite

Langer slapen is beter voor tieners

Slaapt jouw tiener ook een gat in de dag? Erger je niet groen en geel, maar wees er blij mee. Als tieners namelijk langer slapen, dan maakt dat dat ze alerter op staan. Ook zijn ze dan gemiddeld genomen beter gehumeurd en komen ze vaker op tijd.

Dat wil niet zeggen dat ze écht heel lang moeten slapen, want een half uur extra per nacht zou eigenlijk al genoeg zijn voor een radicale verandering in gedrag, zo meent Patriciz Moss. Moss is de directrice van een Amerikaanse kostschool die een experiment uitvoerde en de resultaten waren erg opvallend.

Gedurende negen weken werden maar liefst 201 van de leerlingen ondervraagd over hun gewoonten op het gebied van slapen. Daarna volgde het onderzoek, waarbij de tieners een half uur langer mochten uitslapen. Dit zorgde ervoor dat ongeveer drie keer zoveel tieners een nacht van acht uur kon maken, waardoor ze zich overdag veel minder slaperig voelden.

Er werd ineens veel meer ontbeten, er waren veel minder laatkomers en irritaties en depressieve gevoelens leken ook aanzienlijk te verminderen. In de praktijk bleek dit onder meer door het langere aantal bezoeken aan de schooldokter.

De onderzoekers denken dat juist tieners ’s morgens vroeg het diepst slapen en dat ze daarom te vroeg uit hun slap gewekt worden om naar school te gaan. De school was het hier klaarblijkelijk mee eens, want naar aanleiding van het onderzoek, werden de veranderingen permanent doorgevoerd.

Afbeelding: Flickr account Katherine Squier

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021