Excite

Lawaai kost miljoen gezonde jaren – per jaar!

Lawaai kost ons West-Europeanen maar liefst een miljoen gezonde jaren – per jaar! Dit blijkt uit een onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Uit dit onderzoek blijkt dat vooral slaaptekort, hartaanvallen en stress als gevolg van lawaai de grootste boosdoeners zijn.

Lawaai levert het vaakst problemen voor het hart op en kost elk jaar weer 3000 levens en 61.000 gezonde jaren. Het lawaai laat de bloeddruk én het niveau stresshormonen aanzienlijk stijgen, evenals het cholesterolgehalte. Op lange termijn kan dit weer tot een hartaanval leiden.

Een ander voor de hand liggend gevolg van lawaai, is slaapgebrek. En een tekort aan slaap zorgt ook al in heel veel gevallen voor ziektes en uiteindelijk zelfs sterfte. Deze vorm van overlast kost jaarlijks zelfs 903.000 gezonde jaren. Dit type overlast is zowel voor volwassenen als voor kinderen vervelend. Volwassenen kunnen zich ergeren aan het lawaai, waardoor ze meer gezondheidsproblemen krijgen. Kinderen zien hun prestaties op school soms sterk achteruit gaan.

De onderzoekers vinden dan ook dat lawaai en de bijbehorende overlast eens serieus genomen moet worden. In Europa zijn er al veel landen met strenge regels over geluidsoverlast, maar nog niet iedereen heeft hier profijt van. In 2013 zullen die regels herzien worden, zodat ze beter aansluiten bij de behoeften van inwoners.

Afbeelding: Flickr account superUbO

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021