Excite

Leefstijladvies blijkt te werken

Een leefstijladvies blijkt best te werken. Althans; het effect ervan is positief. Over het algemeen blijven de mensen die er gebruik van maken op een stabiel gewicht en lukt het hen om hun bloedsuikerwaarden te verbeteren.

Wel is het belangrijk dat het leefstijladvies persoonlijk is. Diverse huisartspraktijken bieden de mogelijkheid om mensen drie jaar lang met persoonlijk advies te ondersteunen en die aanpak blijkt nu zijn vruchten af te werpen, zo ontdekte Nancy ter Bogt van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij voerde haar onderzoek uit in samenwerking met het RIVM.

De deelnemers aan het onderzoek kregen een leefstijladvies dat volledig op maat gemaakt was, inclusief richtlijnen, technieken waarmee het gedrag veranderd kon worden en een stappenteller. De lengte van het onderzoek – drie jaar – is bewust gekozen, omdat dan ook bekeken kan worden of de aanpassingen ook op de lange termijn houdbaar zijn, iets dat veel mensen toch niet lukt.

In totaal deden ruim 450 mensen mee aan het onderzoek. Ze hadden allemaal overgewicht, een hoge bloeddruk en/of een verhoogd cholesterolgehalte. Hoewel lang niet iedereen afviel – iets dat ook niet het doel van de studie was – waren wel duidelijk positieve effecten te zien. Hieruit kon de conclusie getrokken worden dat het leefstijladvies ook op lange termijn zeker effect kan hebben.

Afbeelding: Flickr account mikebaird

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021