Excite

Legionella en de veteranenziekte

Eens in de zoveel tijd is het raak. Dan duikt de legionella bacterie weer op. Op zich geen vreemde verschijning of meteen van levensgevaar, maar een legionella infectie kun je toch maar beter voorkomen. Wat is legionella en wat is veteranenziekte? En, beter nog, hoe kun je de ziekte voorkomen en behandelen?

Legionella pneumophila

De volledige naam van de boosdoener is legionella pneumophila. De bacterie komt van nature voor in kleine getale in (leiding-)water en in de grond. De legionella bacterie is dan geen probleem voor de volksgezondheid. Pas wanneer de bacterie zich gaat vermenigvuldigen en het drink- en leidingwater infecteert, vormt legionella een risico. De legionella bacterie kan zich gemakkelijk verspreiden in stilstaand water en in warme temperaturen - tussen de 25 en 55 graden Celsius.

Veteranenziekte

De ziekte die door een besmetting met de legionella bacterie wordt veroorzaakt heet de veteranenziekte. In eerste instantie lijkt de ziekte een 'gewone' longontsteking te zijn, maar dan een heel heftige. Het is dan ook lastig voor artsen om de diagnose te stellen. Daarvoor is laboratoriumonderzoek nodig.

De symptomen

Ondanks het feit dat een besmetting met de legionella bacterie voornamelijk lijkt op een normale longontsteking, zijn er toch een aantal symptomen waarvoor je kunt uitkijken. De incubatietijd - de tijd tussen besmetting en het verschijnen van het ziektebeeld - ligt tussen de twee tot tien dagen. Meestal begint het dan met hoofdpijn, spierpijn en een algeheel ziek gevoel. Deze worden opgevolgd door een longontsteking, die veelal gepaard gaat met koorts, kortademigheid en hoesten. Een deel van de patiënten heeft last van braken en diarree. In zeer zware gevallen kan de veteranenziekte ernstige gevolgen hebben, maar wanneer het om een milde besmetting gaat, is de ziekte heel goed te behandelen.

Legionella besmetting behandelen

Een legionella besmetting is heel goed te behandelen. Wanneer de infectie vroeg wordt ontdekt, is een kuur met antibiotica voldoende. Elke huisarts kan dit voorschrijven. Het duurt dan een aantal weken voordat de besmetting volledig is geweken. Hoe langer je wacht met behandeling, des te langer en zwaarder de antibioticakuur. Vertoon je de bovenstaande symptomen en heb je het vermoeden dat je besmet bent geraakt met legionella? Maak dan zo vroeg mogelijk een afspraak met je huisarts!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020