Excite

Is levertraan gezond?

Miljoenen Nederlanders zijn ermee opgegroeid: levertraan. Het spul is nou niet bepaald smaakvol, maar er werd van gezegd dat het ontzettend gezond is. Iedere dag een lepeltje hoorde er nu eenmaal bij. Tegenwoordig hoor je nog maar weinig over levertraan. Maar wat is het nu eigenlijk en is levertraan nog steeds gezond?

Wat is levertraan?

Levertraan is een olieachtig goedje dat wordt gewonnen uit de lever van schelvis of kabeljauw. Deze vette olie bevat onder andere jodium, fosfor, vitamine A en vitamine D. Daarnaast zijn er maar weinig producten die zo bomvol zitten met de gezonde omega-3 vetzuren.

Levertraan is doorgaans transparant of een beetje gelig. De smaak van zuivere levertraan is tegenwoordig enigszins visachtig, maar smaakt zeker niet meer zo vies als voorheen. Vroeger gebruikte men vooral levertraan die donkerder van kleur was en een smaak had die deed denken aan rotte vis. De vitamine D die je in levertraan terugvindt, is voornamelijk goed voor kinderen om de beenderziekte rachitis te voorkomen. Vanaf de jaren zestig is men echter beginnen vitamine A en D toevoegen aan margarine, waardoor we in Nederland veel minder levertraan zijn gaan gebruiken.

Waar haal ik levertraan?

Hoewel we levertraan dus veel minder nodig hebben dan vroeger, kan het nog steeds een nuttige toevoeging zijn aan een gezond dieet. Ook is levertraan vaak goedkoper dan visolie, terwijl het in feite dezelfde bestanddelen heeft. Tegenwoordig wordt levertraan vooral in capsules verkocht. Je hoeft dus niet meer bang te zijn voor de vieze smaak van vroeger. Levertraan werkt overigens het beste in de wintermaanden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021