Excite

‘Lezen en kruiswoordpuzzels maken tijdelijk doof’

Als je het idee hebt genegeerd te worden wanneer je iemand aanspreekt die aan het lezen is of een kruiswoordpuzzel invult, dan hoeft dat niet bewust zo te zijn. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat mensen die in beslag genomen worden door een boek of een kruiswoordpuzzel, tijdelijk niet horen. Ze hebben hun volledige aandacht dan gericht op het boek of de puzzel, waardoor ze doof worden voor andere geluiden, die normaal gesproken wel gewoon hoorbaar zijn.

Dit komt doordat het oog en de oren gebruik maken van een beperkte hersencapaciteit. Als deze capaciteit wordt ingezet voor één doel, gaat dat vaak ten koste van iets anders. Dit kan best gevaarlijk zijn, vooral in het verkeer.

Vreemd genoeg werd het gehoor eerder altijd beschouwd als een manier om snel waarschuwingen op te pikken, ook als je daar verder niet mee bezig was. Dat waarschuwingssysteem blijkt nu niet optimaal te werken, want het is afhankelijk van je aandacht. Als je je aandacht op iets anders richt, dan is de kans groot dat je verder helemaal niets om je heen kunt horen.

Volgens de onderzoekers geldt dit overigens bij andere dingen. Zo worden veel verkeersongelukken veroorzaakt door bestuurders die zich zo concentreren op het navigatiesysteem, dat ze niet horen of iemand anders toetert of belt.

Afbeelding: Flickr account moriza

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021