Excite

Lezen is goed om te ontspannen

Uit onderzoek is gebleken dat lezen de beste manier is om te ontspannen. Volgens het onderzoek staat lezen op nummer één van de methodes om te ontspannen. Psychologen van de universiteit van Sussex denken dat dit komt dat je tijdens het lezen enorm geconcentreerd bent en je een enorm inlevingsgevoel hebt. Je spieren en je hart blijven echter wel rustig.

In het onderzoek werden verschillende manieren getest die mensen gebruiken om te ontspannen. Bij vrijwilligers werd het stressniveau en de hartslag flink opgedreven door verschillende tests. Daarna moesten ze verschillende relaxmethodes proberen.

Het stressniveau werd bij lezen verlaagd met 68 procent. Al na zes minuten lezen werd de hartslag minder en waren de proefpersonen ontspannen. Ook muziek luisteren is een goede manier om te ontspannen, want het stressniveau werd verlaagd met 61 procent. Het drinken van een kop thee verlaagde het niveau met 54 procent en wandelen met 42 procent. Het spelen van videogames verlaagt het stressniveau met 21 procent, maar de hartslag blijft aardig hoog.

Dr. Lewis, die heeft getest wat ontspannend werkt, zegt over de test: ‘Jezelf verliezen in een goed boek is de ultieme relaxatie. In tijden van economische crisis is dat niet onbelangrijk, zeker wanneer het nodig is om af en toe ontsnappen aan de realiteit. Welk boek je leest, doet er niet toe.’

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021