Excite

Liever geen baan dan een slechte

Werkelozen worden door sommigen weggezet als profiteurs die het smikkelen uit de staatsruif tot een ware kunstvorm hebben verheven. Maar op zich hebben ze het helemaal niet zo slecht bekeken, want als je het je gezondheid aangaat kan je beter geen baan hebben dan een baan die je niet bevalt.

Dat blijkt uit Australisch onderzoek waarbij 7000 proefpersonen over een periode van zeven jaar gevolgd werden en regelmatig een vragenlijst moesten invullen over hun werk. Uit de resultaten bleek dat gemiddeld genomen mensen met een baan gezonder waren dan zij die het zonder moesten stellen.

Verrassend was dat als er gecorrigeerd voor factoren als leeftijd, werkelozen wel een stuk gezonder bleken te zijn dan mensen die ongelukkig waren met hun baan. Vooral de mentale gezondheid van ongelukkige arbeiders holde achteruit. Je kan uit het onderzoek opmaken dat wanneer je het welbehagen van je burgers vooropstelt, het niet verstandig is om als overheid te gebieden om maar elke baan aan te nemen. Slechts een baan die bij een bepaald persoon past zal beklijven.

Maar wat is dan eigenlijk een leuke baan? In tijdens van financiële onzekerheid is vooral zekerheid een belangrijke factor van een leuke baan. Maar ook een flexibele baan wordt als prettig ervaren. Helemaal mooi wordt het als mensen weinig stress hebben.

Afbeelding: Flickr, gebruiker darobin

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021