Excite

Liever jojo’en dan overgewicht

Je kunt maar beter steeds weer met je gewicht schommelen, dan permanent overgewicht hebben. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Ohio. Hoewel het jojo-effect lange tijd als erg schadelijk gezien werd, blijkt altijd overgewicht hebben juist nog erger te zijn.

De wetenschappers hebben deze conclusie getrokken uit een experiment dat ze uitvoerden met muizen. Een deel van de muizen ontwikkelde overgewicht, terwijl een ander deel van de muizen dusdanig gevoerd werd, dat er sprake was van een jojo-effect. De jojo’ende muizen bleken uiteindelijk 25 procent langer te leven dan de muizen die permanent last hadden van overgewicht. Bovendien waren ze wat gezonder: ze hadden een betere suikerspiegel en leefden ongeveer even lang als de muizen uit de controlegroep.

Muizen die al overgewicht hadden en ook nog eens gewoon door bleven eten, hadden ook een grotere kans op diabetes. De jojo’ende muizen ontwikkelden deze kansen ook tijdens hun zwaardere periodes, maar door gezond te eten herstelde hun lichaam zich weer.

De conclusie is duidelijk: het is beter om iets aan je gewicht te doen en hier af en toe in te falen, dan je neer te leggen bij je overgewicht en gewoon te blijven eten. De onderzoekers zijn er wel van overtuigd dat er nog meer onderzoek nodig is om tot daadwerkelijke adviezen te komen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021