Excite

Lijnende moeder beïnvloedt lichaamsbeeld kind

Het lichaamsbeeld en het eetgedrag van kinderen wordt in grote mate bepaald door hun moeders en door de televisie. Dat blijkt uit een onderzoek van psycholoog Doeschka Anschutz, van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Kinderen van wie de moeders erg bezig zijn met hun gewicht, nemen dat lijngedrag vaak over. Bovendien worden kinderen ontevredener over hun lichaam, wanneer hun moeder ze aanmoedigt om op hun gewicht te letten door bijvoorbeeld minder te snoepen.

Anschutz denkt dat het komt omdat de moeder een rolmodel is, en het kind het idee kan geven dat hij of zij dunner zou moeten zijn. Dat geldt voor zowel jongens als meisjes. Kinderen in de leeftijd negen tot tien jaar hebben er echter meer last van dan kinderen in de leeftijd van zeven tot acht jaar.

De psycholoog keek ook naar de invloed van voedselreclames op eetgedrag, om te zien of kinderen van acht tot twaalf jaar meer hingen snacken tijdens het zien van voedselreclames. Jongens bleken gevoeliger te zijn voor dergelijke commercials dan meisjes.

´Jongens zijn impulsiever dan meisjes, hebben minder zelfcontrole. Meisjes zijn vaak op heel jonge leeftijd al met lijnen bezig en weten dat het niet goed is om snacks te eten als je niet dik wilt worden. Reclames zijn ook vaak gericht op jongens: mannelijke acteurs, mannenstem als voice over,´ verklaart Anschutz.

Ook televisieprogramma’s hebben invloed op gevoelens over uiterlijk en gewicht. Hoe groot die invloed daadwerkelijk is, hangt af van de doelgroep van het programma, en de nadruk die de programmamakers leggen op slank zijn.

Afbeelding: Flickr, gebruiker rolands.lakis

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020