Excite

Wat te doen met een likdoorn?

Slechte schoenen of aangeboren afwijkingen aan de voet kunnen likdoorns veroorzaken. Deze pijnlijke eeltplekken kunnen makkelijk verwijderd worden door een pedicure, maar vaak worden ze aangezien voor onschuldige voetwratje totdat het echt pijnlijk wordt. In dit artikel lees je hoe je aan een likdoorn komt en nog belangrijker: hoe je er weer vanaf komt.

Likdoorn of wrat?

Een veelgemaakte fout in de zelfdiagnose van een likdoorn is hem aan te zien voor een voetwrat. Likdoorns zijn op den duur vaak veel pijnlijker en bovendien kunnen er ernstige complicaties optreden waarbij soms zelf overgegaan moet worden tot amputatie.

Een likdoorn is een naar binnen groeiende eeltplek die zich vormt op plekken waar de huid in de knel zit. Denk aan plekken waar schoenen te strak zitten of tussen tenen als de schoenen te smal zijn. Likdoorns zijn gelig van kleur en hebben een zwart gaatje in het midden waar dode huidcellen zich verzamelen. Een wratje ligt als het ware op de huid en verschijnt op allerlei plekken op de voet.

Likdoorns zijn op den duur erg pijnlijk, zo erg dat de patiënt een gevoel heeft alsof hij met een punaise in de voet loopt. Bij likdoorns zit de pijn in het midden van het drukpunt; bij wratten is vaak de huid eromheen gevoelig en pijn ontstaat als er van de zijkant op de wrat geduwd wordt.

Behandeling van likdoorns

Likdoorns kunnen prima door de pedicure worden verwijderd door middel van uitsnijden en vaak is de patiënt na één enkele behandeling alsweer verlost van de pijn. Geadviseerd wordt altijd om andere schoenen te dragen en eeltplekken goed te vijlen om likdoorns in de toekomst te voorkomen. Meerdere bezoeken aan de pedicure voor onderhoud van de voetzolen is dus noodzakelijk

Likdoorn zelf behandelen

Het belangrijkste is om geen druk meer te leggen op de likdoorn. Dit kan door middel van een ringvormige likdoornpleister. Speciale likdoornpleisters (salicylpleisters) maken de huid week, waardoor de hoornlaag dunner wordt en de likdoorn vanzelf oplost. Draag in het vervolg wel andere schoenen! Hardnekkige likdoorns moeten worden verwijderd door pedicure en in sommige gevallen huisarts of dermatoloog.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019