Excite

Liposuctie: slank én stamcellen

Amerikaanse onderzoekers hebben voor een nieuwe doorbraak gezorgd in het stamcelonderzoek. Zo blijkt dat ook het vet dat weggezogen wordt bij een liposuctie geschikt is om stamcellen uit te maken.

In de nieuwste editie van Proceedings of the National Academy of Sciences, een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift, schrijven deze onderzoekers dat ze hebben ontdekt dat er in het vet cellen zitten die omgevormd kunnen worden tot pluripotente stamcellen; cellen die in principe uit kunnen groeien tot allerlei verschillende weefsels.

Dit kenmerk maakt stamcellen ontzettend handig voor de wetenschap. Tot nu toe leek het erop alsof de stamcellen alleen uit embryo’s gehaald konden worden. Dit zorgt al jarenlang voor veel weerstand bij verschillende actiegroepen. Dat liposuctievet nu een alternatief kan bieden, is dus erg goed nieuws.

Natuurlijk is dit heel handig voor onderzoekers, maar als je zelf liposuctie overweegt, dan wil je natuurlijk vooral weten wat het voor jou kan doen. In ieder geval is liposuctie zeker géén methode tegen overgewicht: het werkt juist het beste bij mensen met een stabiel gewicht. Over het algemeen wordt liposuctie dan ook meer gebruikt om je lichaamscontouren mooier te maken, dan om echt daadwerkelijk te zorgen dat je kilo’s verliest.

Mocht je echter wel al op eigen kracht een stabiel gewicht hebben bereikt en je wilt je lijn mooier maken, dan kan liposuctie een goede oplossing zijn. Kies hiervoor wel altijd een ervaren arts uit, zodat je het risico op complicaties zo klein mogelijk maakt!

Afbeelding: Flickr account √oхέƒx™

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021