Excite

Longembolie: symptomen, kenmerken en behandeling

Een longembolie wordt veroorzaakt door een bloedprop in de slagader van de longen. Die blokkeert de bloedstroom naar de longen, waardoor iemand kan sterven. Zo'n bloedprop ontstaat niet opeens, die groeit langzaam aan en is in veel gevallen te voorkomen. Wie let op de signalen die zijn of haar lichaam afgeeft, kan er op tijd bij zijn.

De risicofactoren van een longembolie

Een longembolie krijg je vaak niet zomaar, het is een proces waarin een bloedstolsel - of meerdere - zich opbouwt. Een belangrijk voorteken is trombose, het opbouwen van bloedstolsels. Dit kunnen vaak om kleine propjes gaan die zich ontwikkelen na een zwangerschap, na langdurig zitten (bijvoorbeeld lange vliegreizen), maar ook bijvoorbeeld door het gebruik van de pil, door te roken of gewoon door ouder te worden. Hierdoor kun je lichamelijke klachten krijgen, die wijzen op een embolie. Om te voorkomen dat dit erger wordt, is het belangrijk de huisarts te bezoeken.

Er zijn ook een aantal risicofactoren die de kans op een longembolie vergroten. Denk bijvoorbeeld aan erfelijke aanleg, maar ook een zwangerschap, weinig bewegen of het gebruik van de pil. Over het algemeen kan de kans op een longembolie verkleind worden door gezond te leven, maar gezien het feit dat ook erfelijkheid een rol speelt, is een gezond leven geen garantie op een leven zonder longembolie.

De symptomen van longembolie

Maar hoe weet je nu of je last hebt van een longembolie? De signalen zijn duidelijk: je krijgt last van hartkloppingen, hebt een scherpe pijn op de borst, je voelt je flauw en/of benauwd, ademhalen doet pijn en soms kun je zelfs bloed ophoesten. Je kunt last hebben van alle symptomen, maar ook van een deel.

Wat kun je doen bij longembolie?

Als je eenmaal een longembolie hebt, dan is dit niet zelf te verhelpen, maar zul je naar het ziekenhuis moeten. Door je regelmatig te laten checken en goed voor jezelf te zorgen, kun je de kans op zo'n drastische maatregel vaak wel verkleinen of wegnemen. En heb je onverklaarbare klachten die maar niet weggaan of zelfs erger worden? Trek aan de bel!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021