Excite

Longkanker eist in 2015 meer levens dan borstkanker

  • © Getty Images
In 2015 zullen de sterftecijfers voor de meeste vormen van kanker dalen. Dat geldt echter niet voor longkanker; naar verwachting overlijden er dit jaar voor het eerst meer Europese vrouwen aan longkanker dan aan borstkanker. Dat menen Britse onderzoekers, die hierover een stuk gepubliceerd hebben in het wetenschappelijke magazine Annals of Oncology.

Naar verwachting overlijden er dit jaar 14,24 vrouwen per 100.000 aan longkanker. Voor borstkanker zijn dit er 14,11 per 100.00. Het aantal mensen dat overlijdt aan longkanker is in de afgelopen vijf jaar met tien procent toegenomen, terwijl het aantal mensen dat overleed aan borstkanker juist met tien procent is afgenomen.

Vooral in Groot-Brittannië overlijden veel vrouwen aan de gevolgen van longkanker. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat vrouwen al tijdens de Tweede Wereldoorlog in fabrieken begonnen te roken. Het totale aantal kankerdoden bereikte in 1988 zijn piek in Europa. Toen stierven er bijna 1,64 miljoen mensen aan kanker. Beter medische zorg heeft ervoor gezorgd dat dit aantal bij mannen met 26 procent en bij vrouwen met 21 procent is afgenomen.

Hoewel die daling goed nieuws is, zou die nog veel hoger zijn geweest als mensen niet zouden roken. Roken blijft namelijk nog steeds de eerste oorzaak van kanker. Het veroorzaakt niet alleen 85 tot 90 procent van de longkanker, maar ook 15 tot 20 procent van de vormen van alvleesklierkanker.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021