Excite

Voorkom of verhelp een longontsteking

Je longen zijn kwetsbaar en gevoelig voor bijvoorbeeld temperatuur. De kans op een longontsteking is daarom extra groot tijdens een koude winter. Maar hoe weet je eigenlijk of je te maken hebt met een longontsteking, of dat er sprake is van een ‘gewone’ verkoudheid? Het hangt vooral af van de symptomen die je hebt.

Herken en bestrijd de symptomen van een longontsteking

Kenmerkend voor een longontsteking zijn hoesten, kortademigheid, koorts en een algeheel ziek gevoel. Het hoesten gaat vaak verder dan bij een gewone verkoudheid; wie een longontsteking heeft, kan een hele droge en pijnlijke hoest hebben, maar ook groen slijm ophoesten. Het kan zijn dat je van al deze symptomen last hebt, maar het kan ook zijn dat je slechts een paar problemen ervaart.

Oorzaken van een longontsteking

Een longontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een bacteriële infectie of een virus. Het vervelende met een longontsteking is dat deze zelden tot nooit zelf overgaat. Een behandeling is altijd noodzakelijk.

Behandeling van longontsteking

Merk je dat je een longontsteking hebt, of houdt een verkoudheid al veel te lang aan, dan is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Aan de hand van een onderzoek kan deze bepalen of je ook echt last hebt van een longontsteking. Soms is dit direct zichtbaar, in andere gevallen moet eerst een longfoto gemaakt worden. Daarna volgt een antibioticakuur. Is de longontsteking al te ver gevorderd of reageert je lichaam niet op de antibiotica, dan kan een ziekenhuisopname nodig zijn. Dan krijg je namelijk zwaardere medicijnen toegediend en is het belangrijk dat de artsen je gedurende de behandeling onder toezicht kunnen houden.

Een longontsteking voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt natuurlijk ook voor een longontsteking. Vaak krijg je hier last van als je weerstand wat minder is. Probeer daarom zo gezond mogelijk te eten, rust veel, stop met roken en laat je inenten tegen longontsteking. Ook is het slim om je handen regelmatig te wassen. Dan verklein je de kans op bacteriële infecties.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020