Excite

Wat te doen bij luizen?

Voor moeders een heel herkenbaar probleem: luizen! Van de ene op de andere dag komt zoon- of dochterlief thuis met hoofdkriebels. Heel vervelend, maar je kunt een besmetting met luizen proberen te voorkomen. En als je kind er dan toch mee thuis komt, zijn er manieren om makkelijk van af te komen. Hoe? Dat lees je hier.

Hoe herken je luizen?

Hoofdluizen zijn minuscule insectjes met zes poten. Ze komen alleen voor bij mensen en niet bij dieren. Een volwassen hoofdluis drinkt per dag een klein beetje bloed vanuit de hoofdhuid. Op die manier zuigt hij zich vol met bloed. En pas dan is de luis te zien voor het blote oog. Volwassen en volgezogen luizen zijn zo'n 3 millimeter lang en kunnen in variëren in kleur van donkerrood tot pikzwart. Overigens brengen luizen geen ziekten over van mens tot mens. Ze zorgen alleen voor de welbekende kwaal; jeuk!

Hoe krijg je hoofdluizen?

Iedereen kan hoofdluizen krijgen, niet alleen kinderen. Luizen kunnen echter niet vliegen of springen. Aangezien kinderen dicht op elkaar zitten tijdens het spelen of met elkaar knuffelen, lopen zij de meeste kans op een hoofdluisbesmetting. Een besmetting met luizen heeft overigens niets te maken met een gebrek aan hygiëne. Luizen voelen zich juist beter op een schoon hoofd en hebben een hekel aan zweet, roos of juist heel dik haar.

Hoofdluis voorkomen

De eerste stap in het voorkomen van luizen, is om wekelijks de hoofdhuid te controleren op luizen en/of neten. Wanneer je kind al aan het krabben is, ben je feitelijk te laat. Controleer dus goed! Daarnaast kun je gebruik maken van een preventieve spray. Die kun je afhalen bij de apotheek of drogist.

Luizen behandelen

Voorkomen is beter dan genezen, maar als je toch luizen hebt geconstateerd bij je kind, heb je twee mogelijkheden. Deze twee methoden kun je ook tegelijkertijd gebruiken. Ten eerste dien je gedurende twee weken elke dag het haar grondig te kammen met een netenkam. Let op dat je alle luizen en neten verwijdert, anders is je werk voor niets! Daarnaast kun je gebruik maken van een antihoofdluismiddel als extra redmiddel.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019