Excite

Luizenbestrijding bij kinderen moet anders

Ouders hoeven voortaan niet meer hun hele huis en de auto te ‘ontluizen’ wanneer hun kroost last heeft van de beestjes. Het is voldoende om de haren van kinderen met hoofdluis veertien dagen lang dagelijks te kammen met een speciale luizenkam.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat de richtlijnen hierover aanpassen, zo maakte projectleider Desirée Beaujean vrijdag bekend. Voorheen werd ouders geadviseerd om zaken als beddengoed, bankhoezen, jassen en knuffels twee keer te wassen op minimaal 60 graden.

Volgens Beaujean besteden ouders zoveel aandacht aan die klus, dat ze vaak vergeten om de haren van hun kinderen met de luizenkam te kammen, terwijl dat juist het belangrijkste bestrijdingsmiddel is. Beaujean ontdekte dat Nederland het enige land is waar ouders wordt aangeraden hun huis en auto te ontluizen, terwijl er geen bewijs is dat deze aanpak ook echt werkt.

Woensdag organiseert het Landelijk Steunpunt Hoofdluis de LuizenDag. Op die dag zal het RIVM de instructies over luizenbestrijding op de website aanpassen. Het steunpunt roept ouders daarnaast op om hun kinderen wekelijks te controleren op luizen met behulp van de speciale kam.

Op veel basisscholen zijn zogenaamde luizenmoeders actief. Deze vrijwilligsters controleren kinderen regelmatig op de aanwezigheid van luizen. "Maar dat gebeurt optisch, terwijl het veel effectiever is om de kinderen regelmatig met de luizenkam te checken," aldus Ingrid Ligthart, initiatiefneemster van het Steunpunt Hoofdluis. "Op die manier kun je de beestjes en de neten veel beter vinden."

Deskundigen denken dat elk jaar zo’n tien procent van de basisschoolkinderen last heeft van luizen.

Afbeelding: Youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020