Excite

Lupus: symptomen en behandeling

Heb je last van het fenomeen van Raynaud, waarbij je vingers wit of paars worden als het koud is? En merk je dat je vaak pijn en ontsteking in je gewrichten hebt? Dat kunnen lupus symptomen zijn. Dit is een auto-immuunziekte, die met name bij vrouwen voorkomt. Met een milde vorm is goed te leven.

Ziekte en symptomen

Lupus symptomen zijn op zich niet altijd even duidelijk. De combinatie kan een indicatie geven van lupus. De ziekte van Raynaud is een symptoom, evenals pijn en ontsteking in gewrichten.

Daarnaast gelden zonneovergevoeligheid, pijn in de borstkas, nierontsteking, verhoogde stollingsneiging, bloedvatontsteking en hersenontsteking ook als symptomen.

De meeste mensen die last hebben van lupus, hebben last van een milde vorm. Dat bekent dat de symptomen ook vrij mild zijn. Met deze vorm is goed te leven; het is vrij eenvoudig om de klachten onder controle te houden. Wel moet daarvoor eerst een goede diagnose gesteld worden.

Uniek

Het opvallende aan lupus is dat niemand de ziekte op een zelfde manier beleeft. Elk geval van lupus is uniek. De ziekte komt in heel veel vormen voor. De een heeft wel last van de ziekte van Raynaud, de ander niet. En weer een ander merkt met name dat hij of zij overgevoelig is voor UV-straling.

De ziekte kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan zijn dat je aanleg hebt, maar als je ouders lupus hebben, wil dat niet automatisch zeggen dat jij het ook krijgt. Er zijn ook externe factoren die de ziekte kunnen veroorzaken. Welke factoren dit precies zijn, is nog niet helemaal duidelijk.

Diagnose Lupus

Als je meent last te hebben van lupus symptomen, dan is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Die kan een bloed- en urinetest uitvoeren, om zo te bepalen of je lupus hebt of niet. Aan de hand daarvan kan een behandelplan worden opgesteld, waarmee de symptomen onder controle kunnen worden gehouden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021