Excite

Oorzaken en behandeling van een maagzweer

Bij een maagzweer is er sprake van een zweer in de maagwand. De Latijnse benaming voor een maagzweer is 'ulcus ventriculi' of 'ulcus pepticum'. Om te weten wat een maagzweer precies doet, moet je eerst enige basiskennis hebben over de maag. In onze maag wordt het ingenomen voedsel vermengd met maagsap, zodat het beter verteerd kan worden. Maagsap is erg zuur en bevat zoutzuur en spijsverteringsenzymen. Aan de binnenkant van de maagwand zit een slijmvlies. Dit vlies beschermt de maagwand tegen de inwerking van het maagsap. Bij een maagzweer is dit slijmvlies beschadigd.

Klachten bij een maagzweer

Wanneer er eenmaal een zweer ontstaat in de maagwand, geneest deze maar moeilijk. Het bijtende maagzuur, de spijsverteringsenzymen en soms ook de aanwezigheid van een bacterie (de helicobacter pylori) belemmeren dat de wond weer heelt. Hierdoor ontstaan klachten. Deze klachten kunnen per persoon variëren in ernst. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Pijn in de maagstreek
  • Het slecht verdragen van sommige soorten voedsel, zoals koffie en gekruide etenswaren
  • Misselijkheid
  • Weinig eetlust
  • Een opgeblazen gevoel
  • Zure oprispingen, brandend maagzuur

Oorzaken van een maagzweer

"Ik krijg nog eens een maagzweer van al die stress!" is een veelgehoorde kreet. Toch is het nog steeds niet onomstotelijk bewezen dat stress maagzweren kan veroorzaken. Het niet afdoende innemen van fruit en het overmatig roken schijnen eveneens te leiden tot het ontstaan van een maagzweer. Verder is bekend dat het overmatig gebruik van NSAID's (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs, ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals Diclofenac, Naproxen en Ibuprofen) het ontstaan van een maagzweer bevordert. Ook alcohol speelt een rol. Wanneer de patiënt ook nog bloedverdunners en/of prednison gebruikt, kan de zweer erger worden of zelfs gaan bloeden.

Bloedende maagzweer?!

Ja, dat kan. Hoewel het niet vaak voorkomt dat een maagzweer gaat bloeden, gebeurt het soms wél. Het bloed komt dan in de darmen terecht, waardoor de ontlasting pikzwart wordt. Ook kan iemand bloed overgeven. In dergelijke situaties moet je altijd de dokter bellen!

Behandeling van een maagzweer

Een maagzweer wordt behandeld met een speciaal voorgeschreven zuurremmer. Verder mag de patiënt gedurende een tijd niet roken en geen alcohol nuttigen. Er wordt geen speciaal dieet voorgeschreven, maar het vermijden van vet, sterk gekruid eten, koffie, pepermunt en chocolade wordt dringend aangeraden. Als er tevens sprake is van de helicobacter pylori bacterie, wordt er naast een maagzuurremmer ook antibiotica voorgeschreven.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019