Excite

'Machtige vrouw rookt meer'

In het kader van vreemde onderzoeken kunnen we weer een nieuwkomer aan de lijst toevoegen; in Canada onderzochten ze het verband tussen rokende vrouwen en macht. Hoe meer macht een vrouw heeft, hoe groter de kans is dat ze met roken zal beginnen, is de conclusie.

De universiteit van Waterloo in Canada onderzocht in 74 landen het verband tussen de status van vrouwen en hun rookgedrag. Hieruit blijkt dat het verschil tussen rokende mannen en rokende vrouwen in geëmancipeerde landen kleiner is dan in landen waar vrouwen minder kans hebben gehad zich te ontwikkelen.

In arme landen, waar vrouwen lager op de sociale ladder staan, roken de mannen veel meer dan vrouwen. De reden hiervoor zou ver in de geschiedenis terug te vinden zijn; zodra vrouwen zich ontworstelden aan het vrouwelijke stereotype begonnen ze vaak met roken. Het keurslijf van die tijd wordt afgeworpen en vervangen door een walm van rook en dit zou tot op de dag van vandaag nog steeds gelden. In landen als China, Oeganda, Pakistan, Saoedi-Arabië en Indonesië hebben vrouwen daarom ook meer kans om te beginnen met roken, omdat zij relatief meer op de sociale ladder kunnen stijgen dan vrouwen in bijvoorbeeld Nederland.

De onderzoekers waarschuwen daarom voor de gevolgen voor de gezondheid bij deze groep vrouwen. De overheid zou meer aandacht moeten besteden aan de manier waarop reclamemakers roken als emancipatiesymbool neerzetten, zegt onderzoekster Sara Hitchman. In Nederland mag echter al tijden geen reclame voor sigaretten gemaakt worden.

Misschien is het een idee om de conclusies uit dit onderzoek te combineren met andere onderzoeken die uitwijzen dat vrouwen die roken meer last hebben van rimpels, hangborsten en cellulitis. Status of niet, daar schrikt toch elke vrouw van…

Afbeelding: Flickr, gebruiker jfjwak

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020