Excite

Magnesium: belangrijk voor je gezondheid

Wie gewoon gezond eet, krijgt voldoende vitamines en mineralen binnen. Maar 'gewoon gezond eten' is tegenwoordig helemaal niet zo makkelijk meer. Bij veel mensen schiet dat erbij in en dat leidt tot tekorten, bijvoorbeeld een tekort aan magnesium. En aangezien magnesium een natuurlijk anti-stress middel is, heeft dat best flinke gevolgen.

Heb jij een magnesium tekort?

Als je last krijgt van allerlei vage klachten, dan is de kans dat je een magnesium tekort hebt groot. De symptomen zijn divers: van verstijfde, verkrampte spieren tot gespannen zenuwen, overspannenheid, duizeligheid, een slechte doorbloeding, prikkelbaar gevoel of zelfs uitputtingsverschijnselen. Ook een algehele onrust, futloosheid en gebrek aan vitaliteit zijn symptomen van een tekort aan magnesium.

Je kunt er ook verschillende specifieke lichamelijke klachten van krijgen. Denk hierbij aan hoofdpijn, migraine, hyperactiviteit, darmklachten, hartkloppingen, depressies, slaapstoornissen en overgevoeligheid voor lawaai en licht. Kortom; je voelt je moe, prikkelbaar en hebt weinig energie voor dingen.

Tekort aanvullen

De makkelijkste manier om een magnesiumtekort aan te vullen, is door supplementen te slikken. Dat is echter niet een oplossing voor de lange termijn. Daarvoor is het juist belangrijk dat je iets in je voedingspatroon verandert, zodat je geen supplementen meer hoeft te slikken. Eet bijvoorbeeld wat meer volkoren of meergranenbrood, sojaproducten, donkere bananen, pompoenpitten, makreel, pruimen, tarwezemelen, pinda's en bonen en vervang aardappelen ook eens door risotto en zilvervliesrijst. Deze producten zijn bronnen van magnesium en zorgen ervoor dat je meer dan voldoende binnenkrijgt. Mocht je je nog slecht voelen, dan kun je uiteraard deze voedingsmiddelen nog aanvullen met supplementen. Blijf dit echter niet te lang doen; te veel is ook niet goed.

Magnesium: motor van je lichaam

Misschien vraag je je af hoe het kan dat magnesium zoveel invloed heeft op je lichaam en je gevoel. Dat komt doordat magnesium heel veel lichaamsdelen aanstuurt; de darmen, de nieren, het hart, de hormonen, de bloeddruk en de energiestofwisseling. Als je te weinig magnesium in je lichaam hebt, kunnen bepaalde enzymen niet worden aangestuurd en dat heeft een impact op al die delen van je lijf.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018