Excite

Malaria: wat zijn de symptomen?

Hoe loop je malaria op? Malaria is een parasiet. Die komt in het lichaam door de steek van een (vrouwelijke) besmette mug. De lever speelt een belangrijke rol bij de vermeerdering van het toekomstige onheil in je lichaam. Via de lever gaat het na ongeveer een maand naar de rode bloedcellen. De rode bloedplaatjes worden geïnfecteerd en uiteindelijk massaal vernietigd. Dit heeft als gevolg: de typische koortsaanvallen. Van een malaria-aanval kun je dood gaan.

Malaria: wat zijn de symptomen?

Tegenwoordig gaan de medici uit van 4 soorten malaria. Afhankelijk van het type gaat de ziekte gepaard met koude rillingen, maar ook zweten en hoge koorts. Na de eerste aanval kan het goed zijn dat je een week niets voelt. Dan komt de volgende aanval. Deze, wat men noemt 'periodieke aanvallen' zijn typisch voor malaria. En dus tevens de reden dat men bij de eerste symptomen eerder aan een griepje denkt dan aan malaria. Andere bijverschijnselen zijn hoofdpijn, koorts, spier- en/of gewrichtspijn, lichte geelzucht, braken, diarree, stuipen, vergrote milt, bloedarmoede en een algemeen ellendig gevoel (suf). Houd ook rekening met het volgende: de symptomen kunnen beginnen vanaf de eerste week van besmetting tot wel een jaar na de infectie!

Voorkomen is beter dan genezen!

Als je van plan bent om naar malariagebieden te reizen, zal elke arts je met klem adviseren om maatregelen te nemen voordat je vertrekt. Je moet dan pillen innemen, niet alleen voor (een week voor vertrek) maar ook tijdens en tot een maand nadat je weer terug thuis bent. Welke pillen je moet slikken hangt af van het gebied waar je naartoe gaat, in welke seizoen je reist, hoe lang je er blijft en je eigen gezondheidstoestand (bijvoorbeeld de combinatie met geneesmiddelen die je op regelmatige basis inneemt voor andere medische ongemakken). Echter, er zijn nog steeds geen geneesmiddelen die 100% zekerheid en volledige bescherming bieden tegen mogelijke infectie.

Stop ook insecticidensprays, een muskietennet en muskietenwerende middelen, kleren met lange mouwen/pijpen in je bagage (voor het geval je deze ter plekke niet kunt krijgen).

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021