Excite

Man ontspant met vrouw in de keuken

%%IMG2%

Mannen leven meer ontspannen als hun echtgenotes de huishoudelijke taken vervullen. Deze opzienbarende conclusie trekken Amerikaanse onderzoekers nadat zij voor een periode van twee jaar met dertig koppels in Los Angeles hebben meegelopen. Van deze mensen werd doordeweeks en in het weekend hun stressniveau gemeten.

Omgekeerd zijn vrouwen juist meer relaxt als hun mannen meehelpen met het wassen, koken, strijken en schoonmaken. Toch zullen zij een compromis moeten bereiken, want mannen voelen zich meer ontspannen als zij met hun voeten omhoog voor de televisie zitten, terwijl hun vrouwen een huishoudelijk karwei op zich nemen.

Uit de Amerikaanse studie, verschenen in het vooraanstaande Journal of Family Psychology, kwamen eveneens naar voren dat vrouwen meer van hun vrije tijd aan het huishouden spenderen. Daarentegen besteden hun mannen meer tijd aan hun hobby's zoals naar sport kijken of joggen. Dit beeld bevestigt het heersende stereotype dat vrouwen harder werken in het huishouden dan hun mannen en in huis waarschijnlijk zelfs twee keer zoveel taken vervullen.

Het onderzoek werd tussen 2004 en 2006 uitgevoerd door het Center of the Everyday Lives of Families aan de Universiteit van Californië in Los Angeles. De onderzoekers selecteerden echtparen met een dubbel inkomen die op dat moment vroeg in de veertig waren en al dertien jaar huwelijk achter de rug hadden. Ook hadden zij tenminste één kind in de leeftijdscategorie van acht tot tien jaar. Hun stressniveau werd gemeten door hun speeksel te testen en in intervals van tien minuten hun activiteiten te monitoren. Zo konden de wetenschappers meten hoeveel cortysol (een stresshormon) er in het bloed van de mannen en vrouwen aanwezig was.

De onderzoeksresultaten sluiten aan bij de conclusies die onderzoekers van de Universiteit van South Florida eerder deze maand trokken. Zij kwamen tot de ontdekking dat mannen agressief reageren als hun masculiniteit wordt bedreigd. Als mannen taken hebben vervuld die zijn met vrouwen associëren dan zullen zij zich meer macho gaan gedragen om aan zelfvertrouwen te herwinnen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker KCzarzasty

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021