Excite

Man overleefde 10 dagen in Sahara dankzij urine en vleermuizenbloed

  • © Getty Images
Toen marathonrenner Mauro Prosperi in 1994 meedeed aan een speciale race door de Sahara, had hij niet verwacht dat hij daar de dood recht in de ogen zou kijken. De toen 39-jarige Prosperi verdwaalde in de eindeloze woestijn en wist tien dagen te overleven door zijn eigen urine en het bloed van vleermuizen te drinken.

Eerst ging alles nog goed. Prosperi kwam langs de eerste vier checkpoints en lag goed op schema. Toen stak ineens een zandstorm op. Hij moest in beweging blijven om niet onder het zand bedolven te raken. De storm duurde maar liefst acht uur en toen deze weer ging liggen, merkte Prosperi dat de omgeving er ineens heel anders uit zag. Hij had wel een kompas en een kaart, maar navigeren bleek een stuk moeilijker zonder aanknopingspunten.

Zodra Prosperi zich realiseerde dat hij verdwaald was, besloot hij zijn urine te bewaren in zijn drinkfles, omdat die nog het helderst en schoonst zou zijn toen hij nog redelijk gehydrateerd was. Na een paar dagen kwam hij langs een altaar voor Moslims, waar hij wat kon eten. Ook wist hij verschillende vleermuizen te pakken te krijgen: "Ik sneed hun hoofden eraf en vermorzelde hun ingewanden met een mes. Vervolgens zoog ik ze uit. Ik at er tenminste 20, rauw. Ik wist zeker dat ik een pijnlijke dood zou sterven en was vastbesloten het proces wat te versnellen."

Vervolgens schreef Prosperi een brief aan zijn vrouw en probeerde hij zijn polsen door te snijden. Dat lukte echter niet, omdat zijn bloed te dik was. Vervolgens liep hij door en at hij onderweg slangen en hagedissen en dronk hij vleermuizenbloed. Na 9 dagen werd hij opgevangen door een aantal herderinnen. Die brachten hem vervolgens bij een militaire basis, van waar hij uiteindelijk naar huis kon.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020