Excite

Mandarijntjes goed voor je hart

Mandarijntjes zijn niet alleen lekker, ze zijn ook erg gezond. Volgens recent onderzoek beschermt het eten van mandarijntjes tegen hartaanvallen, diabetes en infarcten, maar ook tegen overgewicht. Dit komt vooral door nobiletin.

Nobitelin is een pigment in de schil van de mandarijn en is tien keer krachtiger dan hetzelfde pigment in een grapefruit. Tot nu toe werd altijd gedacht dat grapefruit een van de meest gezonde fruitsoorten was, maar dat idee is nu ontkracht.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van West Ontario in Canada tenminste. Zij voerden een onderzoek uit onder een groep muizen, waarbij twee groepen muizen een dieet kregen met veel vet en suikers. De eerste groep kreeg al snel last van ernstig overgewicht en toonde onder meer hogere bloedsuikerwaarden en een vette lever, wat kan zorgen voor diabetes of hartaandoeningen.

De tweede groep muizen had naast het dieet ook nobiletin gekregen en zij bleven op een normaal gewicht en bleven ook helemaal gezond. De bloedsuikerwaarden van deze groep gingen niet omhoog en hun lever was minder vettig. Volgens de hoofdonderzoeker zorgde het nobiletin ervoor dat de muizen beschermd waren tegen extreem overgewicht. Op de lange termijn biedt die nobiletin ook bescherming tegen bijvoorbeeld hartaanvallen of infarcten.

Dit onderzoek biedt verschillende handvatten om te onderzoeken of hier ook voor mensen iets mee te doen is.

Afbeelding: Flickr account the-tahoe_guy

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021