Excite

Mannen afgeleid door aantrekkelijke nieuwslezeres

Dat mannen vaak afgeleid raken wanneer ze een mooie vrouw zien, wisten we al langer. Nu is gebleken dat ze zelfs minder van het nieuws oppikken, als dit wordt verteld door een aantrekkelijke nieuwslezeres.

Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Indiana in de Verenigde Staten. Zij lieten vierhonderd mannen en vrouwen naar twee verschillende versies van een nieuwsuitzending kijken. Beide journaals werden gelezen door dezelfde nieuwslezeres.

In de ene versie droeg de nieuwslezeres strakke kleren, die haar heupen en taille benadrukten. Ze was opgemaakt met felrode lippenstift en had een mooie halsketting om. In de andere versie van het journaal was zij gekleed in een loszittende, vormeloze rok en een vest. Ze was onopgemaakt en droeg geen accessoires.

De testpersonen moesten na het kijken vragen over de inhoud van de uitzending beantwoorden. Daaruit bleek dat de mannen veel beter hadden geluisterd naar de vrouw toen zij onflatteuze kleding droeg. Bij de uitzending waarin de vrouw sexy gekleed ging, hadden zij veel minder van het nieuws meegekregen. De vrouwelijke testpersonen scoorden ongeveer even hoog als de mannen bij de sexy geklede nieuwslezeres, maar juist veel slechter bij de onopgemaakte versie.

‘Als de nadruk op seksuele aantrekkelijkheid ligt, dan worden mannelijke kijkers afgeleid van de boodschap en de informatie,’ aldus onderzoeksters Maria Elizabeth Grabe en Lelia Samson. Het zou veroorzaakt worden door de cognitieve mechanismen bij mannen. Die verkiezen visuele prikkels boven verbale prikkels.

Afbeelding: Youtube.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021