Excite

Mannen hebben meer kans op kanker

Mannen hebben maar liefst 20 procent meer kans op kanker dan vrouwen. Dit komt met name doordat mannen ongezonder leven dan vrouwen. Hun risico op kanker stijgt hierdoor, maar ook het risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

Uit onderzoek blijkt dat vooral roken een belangrijke factor is. Maar liefst 31% van de Nederlandse mannen rookt, terwijl ‘slechts’ 23% van de vrouwen deze gewoonte heeft. Ook het alcoholgebruik van de Nederlandse man ligt hoger dan dat van vrouwen. Het gebruik van alcohol verhoogt onder meer de kans op darmkanker, mond- en keelkanker, slokdarmkanker en natuurlijk leverkanker.

Wie de kans op kanker wil verkleinen, doet er goed aan om minder te drinken, te stoppen met roken en een gezond gewicht te behouden. Ook hier is voor veel mannen nog verbetering mogelijk, want 53% van de Nederlandse mannen is te zwaar. Bij de vrouwen zijn dat er 42%. Vrouwen letten over het algemeen meer op hun gewicht dan mannen en mannen eten vetter, drinken meer frisdrank en snacken meer dan vrouwen. Zelfs chocolade zou door mannen meer gegeten worden dan door vrouwen; een opvallende conclusie.

Het enige punt waar mannen wél op scoren is lichaamsbeweging. 56% van de mannen voldoet aan de beweegnorm en dat is meer dan van de vrouwen gezegd kan worden. Helaas helpt dit niet altijd even veel, want er zijn aanwijzingen dat ook mannelijke hormonen een rol zouden spelen bij het krijgen van kanker.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Just Add Light

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021