Excite

Mannenoverschot Azië wordt probleem

In Azië is het al lange tijd zo dat mensen liever een zoon krijgen dan een dochter. Dit gaat in de toekomst echter problemen opleveren. Volgens wetenschappers zouden die problemen zich vooral in de komende twintig jaar uiten, als alle jongetjes volwassen worden.

In veel delen van China zijn beduidend meer mannen dan vrouwen, soms loopt het verschil zelfs op tot tien of twintig procent. Ook zijn er gebieden waar er voor elke 100 meisjes maar liefst 125 jongens geboren worden. Dat is zelfs 25 procent meer. Het grootste probleem hierin is dat de jongens later niet gemakkelijk een vrouw kunnen vinden, waardoor ook een gezin stichten niet makkelijk zal worden. Dit is juist een belangrijk aspect van de Aziatische cultuur en wordt dus een echt probleem.

Onderzoekers verwachten echter nog meer problemen. Door een tekort aan vrouwen en dus een kleinere kans op een gezin, kan het zo zijn dat mannen hun draai in de maatschappij niet goed kunnen vinden en als gevolg daarvan last krijgen van depressies of agressief gedrag. Wetenschappers zien zelfs de kans op het ontstaan van bendes met vrijgezelle mannen als een niet onwaarschijnlijke mogelijkheid.

Zij geven dan ook aan dat het belangrijk is dat de kijk op het krijgen van jongens of meisjes in Azië verandert wordt. Als gezinnen ook blij zijn met meisjes, trekt dit geboortecijfer misschien weer een beetje bij en komt alles weer wat meer in balans.

Afbeelding: Flickr account mdanys

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021