Excite

Massa heeft invloed op je mening

Houd je niet van massagedrag? Dan kun je maar beter niet in een groepje iets doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je makkelijker je mening laat beïnvloeden als je in een groep bent. Je past dan namelijk sneller je mening aan aan die van de groep en gaat hierdoor zelf ook anders denken.

Voor het onderzoek kozen de onderzoekers een bijzondere aanpak: ze legden een groep mannen foto’s van vrouwen voor en vroegen hen om aan te geven hoe aantrekkelijk ze die vrouwen vonden. Daarna kregen ze een lijst met zogenaamde beoordelingen van andere mannen. Die lijst was in werkelijkheid opgesteld door een computerprogramma en geheel willekeurig.

Een half uur later moesten de mannen de vrouwen opnieuw beoordelen en tijdens die beoordeling bleek dat de mannen hun mening aanpasten aan de mening van de andere ‘mannen’.

Het opvallende aspect van dit onderzoek is dat de mening niet alleen aangepast werd, maar dat hierin ook een verandering in de hersenactiviteit te zien was. Dit betekent dat het niet alleen gaat om het uiten van een andere mening omwille van de sociale druk, maar om het daadwerkelijk veranderen van de mening. Er is dus geen sprake van een leugentje om mee te doen met de groep, maar van een daadwerkelijke verandering.

Afbeelding: Flickr, gebruiker quinn.anya

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020