Excite

Mazelen herkennen en voorkomen

De kinderziekte mazelen komt ondanks vaccinatie nog steeds voor. Door het grote besmettingsgevaar is het belangrijk om mazelen tijdig te herkennen en te voorkomen. Belangrijk daarbij is een goede voorbereiding, zodat je de symptomen van mazelen op tijd herkent.

Mazelen in de biblebelt

Op dit moment is er een mazelen epidemie gaande in sommige plaatsen in de biblebelt. Vooral zeer jonge kinderen, en kinderen die vanwege religieuze redenen van hun ouders niet worden ingeënt lopen extra risico op de kinderziekte. In de biblebelt is er een lage vaccinatiegraad, waardoor het mazelenvirus zich gemakkelijk verspreidt. Kinderen die een risico lopen krijgen daarom op dit moment een extra vaccinatie aangeboden, ook kinderen die normaal gesproken nog een paar jaar moeten wachten.

Ziekteverloop mazelen

Het ziekteverloop van mazelen begint vaak met griepverschijnselen, zoals koorts, hoesten, een loopneus en ontstoken ogen. Dit wordt vaak niet herkend als mazelen, dat komt pas wanneer de kenmerkende rode vlekjes met witte stip op de binnenkant van de wangen verschijnen. Dan volgt een stijgende koorts en de jeukende paars-rode vlekken. Vaak beginnen de vlekken in het gezicht en spreiden via de hals uit naar de romp, armen en benen. Na een week verdwijnt de uitslag meestal vanzelf.

Mazelen erg besmettelijk

Het mazelenvirus is een luchtweginfectie. Het verspreidt zich door de lucht, bijvoorbeeld door hoesten en niezen. Daarom is mazelen erg besmettelijk. Het is belangrijk dat kinderen met mazelen thuis uitzieken, en niet bij andere kinderen in de buurt komen zo lang ze ziek zijn. Mazelen is het meest besmettelijk van een tot drie dagen voor de eerste huiduitslag, tot vijf dagen na de eerste dag van de uitslag.

Mazelen heeft ernstige gevolgen

Om de kinderen te beschermen is het belangrijk dat ze worden ingeënt. Het vaccinatie tegen de mazelen wordt al sinds 1976 aangeboden via het Nederlands Rijksvaccinatieprogramma. Naast de vaccinatie is een besmetting op andere manier voorkomen erg belangrijk, omdat mazelen ernstige gevolgen kan hebben. Denk aan oorontsteking, longontsteking, blindheid en hersenvliesontsteking. Ondanks het vaccin loopt een besmetting met mazelen nog steeds slecht af voor sommigen. Zo’n 0,1 tot 0,2 procent van de patiënten in Nederland overlijdt aan de ziekte.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021