Excite

Het belang van medisch wetenschappelijk onderzoek

Artsen in academische ziekenhuizen doen méér dan alleen patiënten behandelen: zij voeren ook medisch wetenschappelijk onderzoek uit. Het belang van deze onderzoeken zal iedereen duidelijk zijn: door middel van medisch wetenschappelijk onderzoek kunnen ziektes hopelijk beter behandeld worden. Bij medisch wetenschappelijk onderzoek wordt ook een beroep gedaan op de medewerking van patiënten.

Het wie, wat, waar en hoe van medisch wetenschappelijk onderzoek

Uiteraard wordt niet iederéén gevraagd om mee te werken aan medisch wetenschappelijk onderzoek. Wanneer de artsen iemand vragen om zijn/haar medewerking te verlenen, mag dat in alle gevallen geweigerd worden. Maar voordat je dat doet, is het wel raadzaam om stil te staan bij het belang van medisch wetenschappelijk onderzoek.

De procedure van medisch wetenschappelijk onderzoek

Een veelgebruikt traject in medisch wetenschappelijk onderzoek is het onderzoek naar een geneesmiddel. Dit geneesmiddel wordt allereerst uitgebreid getest in het laboratorium. Pas als uit dit onderzoek blijkt dat dit medicijn effectief zou kunnen zijn, wordt de stap tot het nemen van dierproeven genomen. Dierproeven zijn omstreden, maar bij medisch wetenschappelijk onderzoek helaas té belangrijk. Bij deze dierproeven wordt namelijk niet alleen getest of het middel werkt, maar ook welke bijwerkingen er zijn en of deze schadelijk en/of belastend zijn. Vervolgens worden gezonde vrijwilligers gevraagd het medicijn te proberen. Pas ná deze fase, worden ook patiënten gevraagd mee te werken aan het onderzoek.

Het onderzoek

Wanneer je besluit om mee te werken, is het nog niet geheel zeker of je daadwerkelijk het nieuwe medicijn zal ontvangen. Meestal wordt er namelijk gebruik gemaakt van loting, waarbij de ene helft van de patiënten het nieuwe middel krijgt en de andere de oude behandeling, of een placebo (een middel dat lijkt op het nieuwe medicijn, maar waar geen werkzame stoffen inzitten).

De voornadelen en nadelen van medisch wetenschappelijk onderzoek

Nogmaals: de keuze om mee te werken aan medisch wetenschappelijk onderzoek is vrijwillig. Wanneer je besluit mee te werken, heb je uiteraard kans mee te profiteren van de gunstige werking van het nieuwe medicijn. Wel is het zo, dat nog niet alle bijwerkingen en effecten bekend zijn. Ook zal je vaker onderzocht moeten worden door een arts. Meewerken of niet is dus een afweging die iedereen voor zichzelf moet maken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020