Excite

Meditatie effectiever dan pijnstillers

Een half uurtje mediteren kan meer effect hebben dan sommige pijnstillers, zo blijkt uit recent onderzoek. Meditatietraining blijkt de intensiteit van pijn te kunnen halveren. Hiervoor moet je het wel ongeveer een uurtje volhouden.

Voor het onderzoek werden 15 proefpersonen verzameld. Omdat ze geen van allen konden mediteren, kregen ze een spoedcursus die bestond uit vier sessies van twintig minuten. Tijdens deze sessies moesten ze zich concentreren op hun ademhaling en niet op gedachten of fysieke prikkels.

Na de cursus werd er bij de proefpersonen een warm voorwerp op hun lichaam gedrukt. Deze pijniging mochten de proefpersonen mediterend of rustend ondergaan. De mediterende proefpersonen bleken de pijn veel minder intens te ervaren. Ook vonden ze de pijnprikkels veel minder onplezierig.

Deze resultaten zijn ook terug te zien in hersenen; op de hersenscans die de wetenschappers maakten, is te zien dat de mensen die gerust hadden veel meer activiteit hadden in het gedeelte van de hersenen dat pijn signaleert. De mensen die aan het mediteren waren, hadden hier veel minder last van.

Volgens de onderzoekers is meditatie dus niet alleen erg krachtig, maar kan het soms ook nog wel eens beter werken dan pijnstillers. Op dit moment is de kennis die uit dit onderzoek gehaald is, echter praktisch nog niet op grote schaal toe te passen, omdat verzorgenden hun patiënten niet kunnen leren mediteren.

Afbeelding: Flickr account AlicePopkorn

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020