Excite

Meer kans op depressie door eten transvet

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het eten van teveel transvet niet alleen de kans op hart- en vaatziekten verhoogt, maar ook de kans op een depressie. Onderzoekers bestudeerden voor de studie de gegevens va 12.059 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar. Toen het onderzoek begon, had niemand van de testpersonen last van een depressie.

De mannen en vrouwen moesten een vragenlijst invullen, en beschrijven hoeveel en wat voor vet ze binnen kregen. Na ongeveer zes jaar waren 657 van de testpersonen gediagnosticeerd met een depressie. De onderzoekers keken toen naar welke types en hoeveelheden vet deze personen hadden binnen gekregen, en onderzochten of dit een rol had gespeeld bij het ontstaan van de depressie. Dat bleek inderdaad zo te zijn.

Geen van de deelnemers bleek overigens grote hoeveelheden transvet te hebben genuttigd. De groep met de hoogste inname van transvet, dat onder andere in fastfood en koeken zit, nam dagelijks 1,5 gram. Juist in die groep vonden de onderzoekers een verhoogd risico van 48 procent op depressie.

De onderzoekers stellen dat hun resultaten aantonen dat hart- en vaatziekten en depressies allebei worden veroorzaakt door onze voeding. Verder onderzoek moet daarover nog meer duidelijkheid verschaffen.

In tegenstelling tot het eten van transvet, beschermt het nuttigen van olijfolie juist tegen depressies en andere mentale aandoeningen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker happymealy

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021