Excite

Meer levensgeluk dankzij broer of zus

Meer levensgeluk voor je kind? Een broer of zus helpt daarbij. Opgroeien met een broer of zus – de leeftijd maakt daarbij niet uit – zorgt ervoor dat mensen gelukkiger zijn, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Zussen maken problemen makkelijker bespreekbaar en zijn erg verzorgend. Daarom is het zo dat opgroeien met in ieder geval één meisje in het gezin helpt tegen eenzaamheid, angst, onzekerheid en depressie. Bovendien hebben de broers (en zussen) dan minder last van schuldgevoelens.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een aantal wetenschappers van de Brigham Young University. Hiervoor werden 400 gezinnen met tenminste twee kinderen ondervraagd. Uit het onderzoek denken de wetenschappers de conclusie te kunnen trekken dat de invloed die broers en zussen op elkaar hebben nog groter is dan de invloed die ouders op de kinderen hebben. Met name als het gaat om vriendelijk en genereus te zijn voor anderen. Het aanmoedigen van een goede relatie tussen broers en zussen is dus zeker aan te raden.

Sterker nog; als er een positieve band bestaat tussen broers en zussen, dan is daarmee een negatieve band, ook in de toekomst, volledig uitgesloten. Vijandigheid tussen broers en zussen lijkt ook te leiden tot een grotere kans op agressie binnen relaties en zelfs delinquentie.

De resultaten uit het onderzoek blijven opvallend. Eerder werd wel gedacht dat er een bepaalde invloed was, maar nooit had men bewijs gevonden voor een dergelijk grote invloed.

Afbeelding: Flickr account hoyasmeg

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021