Excite

Meer zaadcellen dankzij Hollandse pot

Boerenkool, stamppot, vlees, aardappelen, granen en groenten: al deze typisch Nederlandse dingen blijken ontzettend goed te zijn voor sperma. Volgens drs. Marijana Vujkovic hebben mannen die vooral van de Hollandse keuken genieten twee keer zoveel zaadcellen als mannen die er een ander patroon op nahouden.

Dit schrijft Vujkovic in haar proefschrift, Dietary Patterns and Human Reproduction. Ze voerde haar onderzoek uit bij de ivf-kliniek van het Erasmus MC. Ze weet haar bevindingen heel concreet te maken: mannen die zich houden aan het Hollandse dieet beschikken over sperma met maar liefst 62 miljoen zaadcellen per milliliter. Dit is dus bijna twee keer zoveel dan bij mannen die bijvoorbeeld veel mediterraans eten.

Bij vrouwen blijkt het juist weer andersom. Zij blijken wel te varen bij mediterraans eten, zoals groente, vis, peulvruchten en plantaardige olie. Als zij zo’n dieet strikt handhaven, dan is de kans op zwangerschap 40% hoger.

Onlangs bleek ook al dat een dergelijk dieet goed is tijdens de zwangerschap en dat het, dankzij een gezond foliumzuurgehalte, de kans op aangeboren afwijkingen verkleint. Hierdoor komt het minder vaak voor dat kinderen geboren worden met bijvoorbeeld hartafwijkingen of een open ruggetje. Overigens is dit risico ook te beperken door foliumzuur te slikken. Dit is verkrijgbaar bij praktisch elke drogisterij.

Afbeelding: Flickr, gebruiker RoolRool

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021