Excite

Meeroken blijkt zeer slecht voor het gehoor

Onderzoekers hebben een extra reden gevonden om roken in de nabijheid van kinderen zoveel mogelijk te vermijden. Jonge kinderen die worden blootgesteld aan sigarettenrook hebben een grotere kans op gehoorverlies tijdens hun tienerjaren. Dit gehoorverlies betreft zowel hoge als lage geluidsfrequenties.

Dit blijkt uit onderzoek van het NYU Langone Medical Center in New York. De Amerikaanse onderzoekers onderwierpen ruim 1.500 tieners tussen de 12 en 19 jaar aan enkele tests. Daarbij werd onder meer gekeken naar de passieve blootstelling aan rook, algemene gezondheidstoestand, de medische familiegeschiedenis en gehoorschade.

Uit het onderzoek blijkt dat er een sterke correlatie bestaat tussen gehoorschade en meeroken. De mate van het gehoorverlies hing sterk samen met de waarden van cotinine in het bloed. Cotinine is een bijproduct van nicotine en wordt dus tijdens het roken verspreid. Ruim tachtig procent van de tieners bleek zich totaal niet bewust van hun gehoorschade.

Het NYU Langone Medical Center gaat aanvullend onderzoek doen om het verband tussen gehoorschade en meeroken te bevestigen. De onderzoekers vermoeden dat passief roken in de toekomst ook als risicofactor aangeduid moet worden en dringen er bij beleidsmakers op aan om tieners beter voor te lichten over gehoorschade en gehoorverlies. Op latere leeftijd kunnen zij namelijk grote problemen krijgen in hun dagelijks functioneren.

Ook moet het vervolgonderzoek aantonen hoe het gehoorverlies precies ontstaat. De onderzoekers vermoeden momenteel dat de rook schade toebrengt aan de bloedsomloop in de oren, maar kunnen deze stelling nog niet staven.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021