Excite

Meeste vrouwen gaan toch moeder achterna

Het is misschien de laatste vrouw op wie je zou willen lijken als je groot bent, maar volgens onderzoekers is het onvermijdelijk: in de loop der jaren ga je écht op je moeder lijken. Bijna de helft van de vrouwen blijkt vrij veel gewoontes van haar moeder over te nemen.

Deze conclusie kan getrokken worden naar aanleiding van een onderzoek dat Hallmark uitvoerde onder 1.000 Britten. Vrouwen lijken op hun 32e het meest op hun moeder. Signalen die hierop wijzen zijn het kijken van soaps, zich zorgen maken over specifieke dingen en op tijd naar bed gaan.

Volgens een manager bij Hallmark is het helemaal niet vreemd dat vrouwen op hun moeders gaan lijken. Veel vrouwen zien hun moeder toch als een heel inspirerende persoon en het overnemen van gewoontes lijkt dan vanzelf te gaan. Bovendien herkent twee derde van de vrouwen zichzelf in haar moeder. Bij mannen is dat slechts een derde.

De invloed van moeders is groot: je doet je best om op haar te lijken of juist helemaal niet, maar uiteindelijk blijk je toch veel van haar over te nemen. Dit komt omdat een groot deel van ons gedrag aangeleerd is in de periode van ons leven dat onze moeders van grote invloed waren. Hier blijkt in de praktijk weinig tegen te doen; het is onvermijdelijk, aldus gedragsexpert Judi James.

Afbeelding: Flickr account Funkdooby

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021