Excite

De gevaren van een melanoom

Hoewel de zon aanbidden heerlijk én gezond is, moet je dit wel verantwoord doen. Anders loop je kans vroeg of laat een melanoom te krijgen. Ook kunstmatige zon, oftewel frequente bezoek aan de zonnebank, kan op den duur leiden tot de vorming van melanomen. Wat is precies een melanoom en wat kun je er aan doen?

Wat is een melanoom?

'Maligne melanoom' is de medische benaming voor een vorm van huidkanker. Deze vorm ontstaat uit melaninebevattende pigmentcellen, de zogenoemde melanocyten. Ook een van oorsprong goedaardige moedervlek kan zich ontwikkelen tot een melanoom, hoewel de kans hierop klein is.

Een ander verhaal zijn de 'onrustige' moedervlekken; deze zijn zonder meer verdacht. Een moedervlek is onrustig wanneer deze groter wordt, gaat jeuken, van kleur en/of vorm verandert, of gaat bloeden.

Verloop van een melanoom

Als een melanoom groter wordt, gaat deze vaak een stukje boven de huid uitsteken. Ook gewone moedervlekken steken weleens een stukje uit ('verheven moedervlek'), dus geraak niet meteen in paniek wanneer je bij jezelf een dergelijke plek ontdekt. Wel is het zaak om in geval van twijfel een dokter te consulteren. Doe dit op korte termijn: mocht het een melanoom zijn, dan betekent een vroege ontdekking een hogere overlevingskans.

Ga sowieso naar een dokter wanneer je een pigmentvlek met een afwijkende kleur ontdekt: rood, paars, grijs en wit zijn allemaal kleuren die melanomen na verloop van tijd kunnen aannemen. Als de arts twijfelt of hij/zij met een melanoom te maken heeft, wordt de moedervlek weggesneden en vervolgens microscopisch onderzocht. Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, zijn de genezingskansen relatief groot.

Preventie van een melanoom

De kans op een melanoom is deels erfelijk bepaald: mensen waarbij een of meerdere melanomen in de familie voorkomen, lopen een groter risico vroeg of laat zelf met deze vorm van huidkanker te maken te krijgen. Ook het hebben van sproeten, meer dan 50 moedervlekken, blond/rossig haar of een bleke huid vergroot het risico op de ontwikkeling van melanomen. Aan deze aanleg kan je uiteraard niets doen; wel is het zaak om, zéker als je tot de risicogroep behoort, voorzichtig om te gaan met de zon. Tijdig en goed insmeren en niet te lang zonnebaden is het devies.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021