Excite

Lekker slapen dankzij melatonine

Het menselijk lichaam bevat veel hormonen, die allemaal een eigen taak hebben. Melatonine is er één van. Melatonine heeft invloed op het slaap-waakritme, van zowel mensen als dieren. De natuurlijke aanmaak van melatonine brengt het lichaam in de slaapstand en zorgt er dus voor dat het klaar wordt gemaakt voor de nacht.

Natuurlijk of als supplement

Normaal gesproken werkt de productie van melatonine helemaal automatisch; dat gaat op de natuurlijke manier. Doordat we echter steeds meer te maken krijgen met kunstlicht en licht uit televisies en computers, wordt de aanmaak van melatonine geremd. Dit kan leiden tot slaapproblemen. De beste manier om het natuurlijke ritme weer terug te krijgen, is met name 's avonds niet veel gebruik te maken van die vormen van kunstlicht. Lukt dat niet, dan is het altijd mogelijk om gebruik te maken van voedingssupplementen.

Melatonine supplement

Melatonine is gewoon bij de drogisterij verkrijgbaar. De dosering is dan heel laag, maar voldoende om te helpen bij bijvoorbeeld slaapproblemen of een jetlag. Het is ook mogelijk om melatonine op recept te krijgen. In dat geval moet je contact opnemen met je huisarts en je probleem voorleggen. Mocht je echt heel slecht slapen, dan kun je overwegen om te vragen om een sterker middel dan melatonine.

Melatonine kan gebruikt worden bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Het wordt bij kinderen niet alleen gebruikt voor slaapproblemen, maar ook bijvoorbeeld bij ADHD. Wel is het belangrijk om vooraf altijd het advies van de huisarts in te winnen, aangezien melatonine ook nadelige bijwerkingen kan hebben, zoals het verergeren van een bepaalde vorm van reuma.

Andere bijwerkingen

Andere bijwerkingen van melatonine zijn een algemeen gevoel van sufheid en het verschuiven van de slaapperiode. Dat laatste gebeurt vooral als de melatonine op het verkeerde tijdstip wordt ingenomen. Mogelijk zijn er nog meer bijwerkingen voor de lange termijn, maar die zijn tot op heden nog niet middels onderzoek aangetoond.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019